Herontwikkeling Biesbosch Museum

Opdrachtgever Stichting Biesbosch Museum
Plaats Werkendam
Periode
Gebruiker Biesbosch Museum
Herontwikkeling
Museum

Projectomschrijving

Project: Herontwikkeling Biesbosch Museum

Het bestaande museumgebouw is uitgebreid met 1.000 m2. Op de begane grond van het gebouw is hierdoor ruimte voor een goede ontvangst van bezoekers ontstaan, met een horecavoorziening en een bezoekerscentrum.
Op de eerste verdieping zijn drie kantoorruimtes gerealiseerd. Naast het museum houden Staatsbosbeheer en het Parkschap Nationaal Park de Biesbosch kantoor in het museumgebouw.

Architectenbureau Studio Marco Vermeulen tekende voor het nieuwe ontwerp van het museum. Het bestaande gesloten karakter van het gebouw is doorbroken met de komst van de nieuwe vleugel met enorme raampartij aan de zuidwestkant. De nieuwe vleugel, maar ook het bestaande deel zijn zo vormgeven dat het energieverbruik minimaal is.

Duurzaamheid:

Op de daken van zowel het bestaande gebouw als het nieuwe deel groeit gras. Het groendak fungeert als extra isolatie en warmtebuffer Op die manier voegt het pand zich in het omringende landschap. De oppervlakte van het museum is bijna twee keer zo groot geworden. Bij de uitbreiding stond duurzaamheid centraal. Opvallend zijn een natuurlijke waterzuivering met wilgenfilter rivierkoeling en een bio massakachel. Op koude dagen houdt een bio massakachel door middel van vloerverwarming het gebouw op temperatuur. Op warme dagen wordt er via dezelfde waterslangen in de vloer koude uitgewisseld met de rivier.

Het sanitair afvalwater wordt gezuiverd door een wilgenfilter, het eerste in Nederland en goed passend bij de griendcultuur van de Biesbosch. Wilgen nemen het afvalwater op en de daarin opgeloste stoffen, zoals stikstof en fosfaat.

In april 2016 viel het gebouw maar liefst drie keer in de prijzen bij de Architizer Awards 2016. In zowel de categorie museum als de in categorie architectuur en landschap won het ontwerp de juryprijs. In deze laatste categorie won het tevens de publieksprijs.

Opdrachtgever: Stichting Biesbosch Museum

Ontwerpbureau: Studio Marco Vermeulen

 

Wij, Overdevest Adviseurs, zijn bevoorrecht dat wij onderdeel mochten zijn van dit prachtige project.

 

 

Werkzaamheden

Ontwerpen en adviseren van de volgende installaties:

  • Rioleringsinstallaties (terrein, hwa en vwa)
  • Waterinstallaties
  • Brandbestrijdingsinstallatie (sprinker mist installaties)
  • Klimaatinstallaties (verwarming, ventilatie, koelinstallatie en regelinstallatie)
  • Elektrische installatie, communicatie-, brandmeld- en beveiligingsinstallatie.
  • Onderzoeken, inventariseren mogelijkheden installaties (fase 0).
  • Voorlopig Ontwerp incl. kostenindicatie t.b.v. VO-fase (fase 1)
  • Omgevingsvergunningstekeningen en berekeningen (fase 2)
  • Definitief Ontwerp incl. kostenindicatie (fase 3)
  • Contractdocumenten in bouwteam (fase 4)
  • Prijscontrole (fase 5)
  • Directievoering, Uitvoeringsbegeleiding en toezicht (fase 6)
In april 2016 viel het het Museum maar liefst drie keer in de prijzen bij de Architizer Awards 2016. In zowel de categorie museum als de in categorie architectuur en landschap won het ontwerp de juryprijs. In deze laatste categorie won het tevens de publieksprijs. Daarnaast werd in 2016 de 'Idea-tops Award' in de categorie: Green Architecture gewonnen